logo

Meridiaan is sinds meer dan 50 jaar actief
in alles wat met TIJD te maken heeft.

Meridiaan heeft in die tijd een enorme ervaring opgebouwd op het gebied van constructie, plaatsing, restauratie, herstel, onderhoud van klokken, torenuurwerken en beiaarden voor kerkgebouwen, openbare gebouwen en privé projecten. Ook belsystemen voor het aankondigen van speeltijden en pauzes in scholen en bedrijven behoren tot onze activiteiten.

Nieuw torenuurwerk voor de O.L.Vrouwkerk te Nukerke

Het uurwerk op de veertig meter hoge kerktoren van Nukerke kreeg een grondige opknapbeurt. De romeinse cijfers en wijzers  zijn verguld en van verlichting voorzien.


Regen en wind hadden de leesbaarheid van het uurwerk grondig aangetast. De panelen boven en achter de wijzers waren in slechte staat met insijpeling van regen tot gevolg.
De wijzerverdeelwerken waren dermate versleten en verroest dat algemene vernieuwing zicht opdrong.
Met de nieuwe uurwerken is de toren helemaal opnieuw opgefrist.

 

Torenuurwerk Belfort Menen

De 4 wijzerplaten werden, in opdracht van het gemeentebestuur, volledig vernieuwd.


Het bladgoud van de cijfers was grotendeels verdwenen en praktisch niet meer leesbaar. De koperen platen die bevestigd waren rond de ijzeren ringen kwamen op vele plaatsen los. De klinknagels waren doorgescheurd door roestvorming. Dit alles creëerde een heel onveilige situatie. De nieuwe wijzerplaten hebben een diameter van 2.85 m. De wijzers, de Romeinse cijfers en tekens zijn verguld met bladgoud 23.5 karaat. Op de cijfers en wijzers is er verlichting aangebracht.

 

Reuzenklok siert achterkant station Gent Sint-Pieters

MERIDIAAN kreeg de vraag om een reuze-horloge (diam. 7,00 m) met lichtgevende wijzers en randcirkel te plaatsen aan de achterkant van het St. Pietersstation te Gent.


Dergelijk project was voor onze firma uniek  en deze mogelijkheid hebben we met beide handen gegrepen.  Onze ervaring met projecten van de NMBS was een pluspunt.

De grote klok is  gemonteerd tegen de glazen wand. Het station heeft nu de oude toren aan de voorkant met 4 wijzerplaten  en een modern uurwerk aan de achterkant. De uurwerken aan  de voorkant werd enkele jaren geleden tevens door MERIDIAAN volledig gerestaureerd.

 

Renovatie klokkentoren Sint-Jan De Doperkerk te Beveren-Leie

De klokken werden uit de toren van de Sint-Jan De Doperkerk te Beveren-Leie gehaald. Een heel karwei als je weet dat de zwaarste klok meer dan 800 kg weegt en 20 meter boven de grond hangt.


De klokkenophanging was in slechte staat. En na vaststelling van betonrot aan de klokkentoren mochten de klokken niet meer luiden.
De 3 klokken (450kg, 650kg en 850kg) werden  naar de firma MERIDIAAN overgebracht voor een grondig nazicht.
MERIDIAAN maakte ook een nieuwe klokkenstoel en passende luidbruggen voor de 3 klokken. Ze vernieuwde de luidmotoren en de elektro-magnetische hamers. Na de restauratie van de toren werd de klokkenstoel in de toren gehesen en monteerde MERIDIAAN terug de klokken . Ze vernieuwde de luidmotoren en de elektro-magnetische hamers Tevens werden de nodige veiligheidsmaatregelen getroffen om de bereikbaarheid te verbeteren